Kraften i ord

Jag tror att ord är viktiga. Därför skapar vissa ord huvudbry för mig. Två ord som jag har funderat mycket över i egenskap av bildlärare med anställning som fritidspedagog är pyssel och skapande.
 
Jag upplever det som att ordet pyssel har en ofinare innebörd än skapande. Det är det som barn, på sin höjd kvinnor, kan hålla på med. Det är inte lika fint eller lika viktigt som skapandet. Det är också det som fritidspedagogen håller på med - inte bildläraren.
 
I SAOB förklaras pyssel med: "syssla smått med lättare arbete (t. ex. småsysslor, iordningställande, uppordnande); ofta om självtaget arbete, fritidssysselsättning och dylikt."

Allt detta är självklart ingen slump. Ordet pyssel hade sin betydelse och så fanns det skapande barn och för att markera att barns skapande inte är lika viktigt som vuxnas så beskrev man det som pyssel. Det är ett sätt att hålla barn, och ibland kvinnor, på mattan.
 
Vi kan välja att hålla med om att det är så. Eller så kan vi jobba för att fylla uttrycket med en annan mening. Eller så kan vi välja att kalla saker för vad det är, nämligen; när barn skapar så är det skapande eller till och med kreativt skapande som de håller på med.
 
När det gäller skapande betyder det enligt SAOB kort och gott: "orsaka att någon eller något blir till"
 
Jag ser varje dag hur barn skapar och jag vet att det är lika viktigt som när vuxna män skapar. Så det så!