På jobbet

Vissa dagar är det kallt och snön lyser upp tilllvaron. Då är vi ute så mycket vi kan på jobbet. Vi leker i snön, bygger snökojor och åker skridskor. I veckan gjorde vi också egna talgbollar i hopp om att locka en och annan vinterfågel till skolgården.
 
 
 

Odlingssäsongen 2015

Jag känner hoppet. Och det är alltså hoppet om ljus. Ljuset är viktigt när man vill odla många saker och det vill jag.
 
Men ännu är det inte tillräckligt med ljus. Hur löser man det? Jo genom att önska sig växtbelysning i julklapp och få två lampor. Jag misstänker att jag ändå är lite för het på gröten men ett gäng korianderfrön fick vara testpiloter och dom gör mig glad. Snart kommer chilin sättande i rasande fart (hoppas jag i alla fall).
 
 
 

Barn skapar

Jag kan bli lite beklämd när jag ser bilder på sånt som barn får "pyssla" på fritids eller i skolan. Ofta utgår det från en mall och ofta ska färdiga delar monteras på andra färdiga delar vilket ska resultera i exakt likadana påskkyklingar eller snögubbar eller tomtar o.s.v.
 
Samtidigt går det inte att ge barn vita papper eller en flirtkula och säga - SKAPA! och tro att det ska bli något annat än skaparångest.
 
Jag anser att det krävs högt i tak/lösa ramar OCH vägledning för att liksom kicka igång tankarna, och inte minst händerna, i skaparprocessen.
 
Ett exempel är vår skapande måndag som vi har på jobbet. Igår skulle vi jobba med att modellera och jag hade tagit fram olika beskrivningar på hur en kan modellera ett bi, en ros, en pingvin och en elefant. Sen tog jag fram leran och ur den växte tusenfalt med figurer. Många av barnen började med rosen eller biet och när de kände sig säkrare på materialet började deras fantasi och skaparglädje växa. Det är så jag vill att det ska vara.
 
Jag upplever att det är roligare för barnen att inte behöva hålla igen eller rädas att göra fel. Det är också roligt för mig att få vara del av deras skapande upptäcksfärder.
 
Rosor.
 
En fisk i en damm (i bakgrunden ser ni en rosa isbjörn).
 
Pingviner bredvid en oas.